GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

GTAWiki ve BullyWiki neden kötü bir kaynak?

Başlatan Bilinmeyen Bey, 04 Mayıs 2021, 18:30:32

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bilinmeyen Bey

GTAWiki ve BullyWiki, ya da bir diğer anlamlarıyla Fandom olan bu GTAWiki ve BullyWiki aslında iyi bir kaynak değildir. Bu site çoğu zaman doğru bir cümle ve kanıt ile anlatsa bile, yanlış bilgi verip GTA ve Bully Oyuncularını Kandırıyor.

Aslında bu GTAWiki ve BullyWiki'nin suçları değil, kendileri bir Fandom Markası. Fandom bir Wiki yapabileceğiniz site. Tabi farklı farklı Wikiler var. Ancak Sıkıntı şurda: Bu Wikileri editlenebilir yapmışlar. Yani eğer siz bir Wiki kurarsanız, herhangi birinin onu zaman içinde değiştirebileceğini, fotoğraf veya metinlerde değişik yapabileceğini unutmayın. Bu Yüzden Dolayı GTAWiki ve BullyWiki yanlış information veriyor.

Bir örneği BGK'ler (Eğer o konuyu açmış isem o yazıyı renkli göreceksiniz) yanlış bilgi ile verildi. Kücük bir Summarize yapayım. BGK Görevlerinde GTA San Andreas'taki Beş Kesme Görevi doğru bir şekilde yaptığına inanmış. Tabi insanlarda sayfa açabildiğinden bu sayfaların doğrumu olduğunu bilmiyor. Tabi Oyuncularda hiç mod kurmayınca ya da oyunun dosyalarına bakmayınca bunları görmüyor.

Aslında bu olayı bende yaşadım. Bende Bu Beş Kesme Görevin doğru yapıldığını düşünmüştüm. Hatta arkadaşlarımada anlatmıştım. Tabi bunlarında yanlış olduğu ortaya çıktı. Vadim M, sağolsun bunları öğrendik.

Şimdi gelelim asıl soruya: GTAWiki ve BullyWiki kullanılmalımı?

Aslında Evet, başka bir kaynağımız olmadığından bu siteleri kullanmalıyız. Ancak Bu sitelerde herhangi bir kanıt yok ise tekrar ve tekrar araştırarak bu aynı mı ona bakmalısınız. Örneğin az önce BGK Bahsettik. Bunu farklı sitelerdede doğru ise ya da Youtube araştırma sonuçunda doğru ise, bu olay doğrudur ve paylaşılabilir ya da doğru bir bilgi alınabilir.

Peki neden ben kullanıyorum? Aynı nedenden dolayı, başka bir Wiki olmadığından en azın Wikipedia hariç, bu siteyi kullanıyorum. Aslında Neredeyse Hepimiz Kullanıyoruz.

Hepsi bu kadardı...

Yanlış söylediğim bişe varmı? Lütfen belirtin  :kalp:  :serefe:  :polis:  :sigara:

Purgatory

Fandom sitesini genel anlamda gerçekten seviyorum, orada devamlı Silent Hill ve Resident Evil serisi için açılmış sayfalarda takılırdım, hala da ara ara takılırım, çünkü gerçekten bilgi sahibi olan biri sayfa açıp yazı yazdığında çokça şey öğrenebiliyorum o iki seriye dair, ya da başka hangi serinin Fandom sayfalarını okuyorsam.

Ama demek ki dediğin gibi yanlış bilgi verilme olasılığı da var demek ki.

DracDonix

Ben bu sitelerin çok günahkâr olduklarını düşünmüyorum ya. :D Pek fazla yanlışı bulunmuyor.

İmzanız forum kurallarına uymamaktadır. (daha küçük boyutta bir imza seçiniz.)

Impeccable

Fandom sitesi adından da anlaşılacağı üzere hayran kitlesi olan çoğu ürün ve hizmetin kendi sayfalarına sahip olmasına olanak sağlıyor. Dediğin gibi herkes tarafından düzenlenebilir tıpkı wikipedia sitesinde de olduğu gibi. Buna rağmen bu değişiklikler bir yetkilinin onayından geçmek zorunda.

Şu ana kadar sitelerde yanlış bir bilgiye rastlamadım. Bu elbette hiç yanlış bilgi yok demek değil ama yerden yere vurmaya da gerek yok :D.

Eskiden wikipedia da çok fazla bilgi kirliliği vardı, yanlış bilgiden geçilmiyordu ama artık öyle değil. Tüm yanlış değişiklikler(özellikle önemli sayfalarda) elbet bir süre içerisinde düzeltiliyor. Bu durum fandom sitelerindeki yetkililerinin de gözünden kaçmıyordur diye düşünüyorum.

lazlow

Fandom sitelerinin kökünün Wikipedia'dan geldiğini varsayarsak Wikipedia, belli bir konu hakkında bilgi edinmek için doğru, ödevlerde, akademik çalışmalarda vs kaynak göstermek için geçerli bir kaynak değildir. Sonuçta sitedeki bilgiler araştırmacılar tarafından doğrulanıp siteye geçirilmemiştir. Belli konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler bildiklerini paylaşıyorlar, yanlış bilgi olduklarını düşünenler de düzeltmelerini yapıyorlar.

Fandom siteleri de bu mantıkla ilerliyor. Ben de aktif bir GTAWiki takipçisiyim ve özellikle Trivia başlıklı, gereksiz bilgileri okumak hoşuma gidiyor. Burada çoğu konuda kullandığım resimleri de oradan alıyorum ve kaynakta belirtiyorum. Hayranlar (belki de gizli Rockstar çalışanları) bildiklerini paylaşıyorlar ve yanlış olduklarını düşünenler de düzeltiyorlar. Zaten Fandom sitelerinin başında yöneticiler de var ve şüphelendikleri durumlarda devreye giriyorlar. Özellikle yapılan her ekleme - düzeltme yönetimce kontrole tabidir.

Fandom siteleri de Wikipedia gibi dört dörtlük doğruyu vermese de çoğu doğru ve yanlış tespit edilince de Reddit gibi mecralara kadar bu ulaşabiliyor. Şu anda GTAWiki'den büyük bir GTA kütüphanesi bulamazsınız. Tabii dil bilmiyorsanız da GTAMulti forumu var.

Bilinmeyen Bey

Alıntı yapılan: Anestezi - 04 Mayıs 2021, 19:12:04
Fandom sitesini genel anlamda gerçekten seviyorum, orada devamlı Silent Hill ve Resident Evil serisi için açılmış sayfalarda takılırdım, hala da ara ara takılırım, çünkü gerçekten bilgi sahibi olan biri sayfa açıp yazı yazdığında çokça şey öğrenebiliyorum o iki seriye dair, ya da başka hangi serinin Fandom sayfalarını okuyorsam.

Ama demek ki dediğin gibi yanlış bilgi verilme olasılığı da var demek ki.

Yorumun İçin Sağol, cevabın güzelmiş :kalp:

Alıntı yapılan: DracDonix - 04 Mayıs 2021, 19:55:18
Ben bu sitelerin çok günahkâr olduklarını düşünmüyorum ya. :D Pek fazla yanlışı bulunmuyor.

Oluyor, BGK'yı paylaştığımda görüceksin brother :) :D

Alıntı yapılan: Impeccable - 04 Mayıs 2021, 21:38:03
Fandom sitesi adından da anlaşılacağı üzere hayran kitlesi olan çoğu ürün ve hizmetin kendi sayfalarına sahip olmasına olanak sağlıyor. Dediğin gibi herkes tarafından düzenlenebilir tıpkı wikipedia sitesinde de olduğu gibi. Buna rağmen bu değişiklikler bir yetkilinin onayından geçmek zorunda.

Şu ana kadar sitelerde yanlış bir bilgiye rastlamadım. Bu elbette hiç yanlış bilgi yok demek değil ama yerden yere vurmaya da gerek yok :D.

Eskiden wikipedia da çok fazla bilgi kirliliği vardı, yanlış bilgiden geçilmiyordu ama artık öyle değil. Tüm yanlış değişiklikler(özellikle önemli sayfalarda) elbet bir süre içerisinde düzeltiliyor. Bu durum fandom sitelerindeki yetkililerinin de gözünden kaçmıyordur diye düşünüyorum.

Wikipedia'dada vardı doğru, ama Fandom Fazla Fandom...

Alıntı yapılan: lazlow - 05 Mayıs 2021, 16:17:21
Fandom sitelerinin kökünün Wikipedia'dan geldiğini varsayarsak Wikipedia, belli bir konu hakkında bilgi edinmek için doğru, ödevlerde, akademik çalışmalarda vs kaynak göstermek için geçerli bir kaynak değildir. Sonuçta sitedeki bilgiler araştırmacılar tarafından doğrulanıp siteye geçirilmemiştir. Belli konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler bildiklerini paylaşıyorlar, yanlış bilgi olduklarını düşünenler de düzeltmelerini yapıyorlar.

Fandom siteleri de bu mantıkla ilerliyor. Ben de aktif bir GTAWiki takipçisiyim ve özellikle Trivia başlıklı, gereksiz bilgileri okumak hoşuma gidiyor. Burada çoğu konuda kullandığım resimleri de oradan alıyorum ve kaynakta belirtiyorum. Hayranlar (belki de gizli Rockstar çalışanları) bildiklerini paylaşıyorlar ve yanlış olduklarını düşünenler de düzeltiyorlar. Zaten Fandom sitelerinin başında yöneticiler de var ve şüphelendikleri durumlarda devreye giriyorlar. Özellikle yapılan her ekleme - düzeltme yönetimce kontrole tabidir.

Fandom siteleri de Wikipedia gibi dört dörtlük doğruyu vermese de çoğu doğru ve yanlış tespit edilince de Reddit gibi mecralara kadar bu ulaşabiliyor. Şu anda GTAWiki'den büyük bir GTA kütüphanesi bulamazsınız. Tabii dil bilmiyorsanız da GTAMulti forumu var.

Impeccable'a dediğim gibi :3