GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

yazilimci olmak isteyenlere emekli pawn coder'lerdan tavsiyeler

Başlatan dizci simulator, 06 Nisan 2025, 20:17:07

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dizci simulator

hala eminim ki çok sayıda kişi yapılan işleri görüp bu kodlama dünyasına heves ederek başlıyorlar, çoğunluğu youtube'daki tutorial bataklığına batıp bir şey üretemeden bırakıyorlar.

sen onlardan olma, gel gtaturk forumcusu abilerden öğren.

şaka bir yana, yazılım öğrenmek artık çok komplike bir hâl aldı. yeni başlayanların hüsranını anlamak zor değil, eskiden, ben başlama kararını verdiğimde önümdeki tek seçenek bedava-sitem'den site açıp onu geliştirmek veya pawn diliyle sa-mp sistemleri kodlamaktı. bugün başlayan birinin ilk duyduğu cümleler "python öğren en iyi dil mk" gibi safsatalar. "aman x dilini öğrenmeyin çok zordur bla bla.." bu safsataları yapan kişiler zaten yazılımda belli yerlere gelmiş, size dillerin özelliklerinden bahsedecek ve sanki kritik olan buymuş gibi laf ebeliği yapan hanzolardır. pawn dilinde hiçbir şey üretmeden pawn dilinin tarihçesini okuman gerektiğine dair olan inanç, safsatadır. :d

biz başladığımızda, eminim akranlarım katılacaktır, girerdik sunuculara ve oynardık. bir sabah uyandık z group'a girdik bir baktık ki yeni bir sistem gelmiş, id'si 9 olan ahmetcankardeş isimli arkadaş bize sistemin tanıtımını yaptı ve bizi çeteye dahil etti. biz o gün ahmetcankardeş'in kendine sormadığı o soruyu sorduk. dedik ki "biz bunu kendimiz de yapabilir miydik?" bu soru akabinde bizi eyleme geçirdi ve sa-mp'in sitesinden server dosyalarını indirdik lakin bir baktık ki, o sistemi yapmaktan öte o sunucuyu açmak için modemin 128. ile başlayan linkinden arayüzüne girip port açmak falan filan gerekliymiş :d serüven öyle başladı ve ilerledi, kimileri yurt dışına çıktı, kimileri iyi şirketlere girip yazılımcı çıktı, kimileri ise bırakıp gittiler, fark etmez.

gerçekten bir şeyler yapmak istiyorsanız, dil gözetmeksizin içine dalın. muhtemelen bugün pawn kodlamak istediğinizi söyleseniz çevrenizden "pawn ölü bir dil, bir şey yapılmaz" gibi şeyler duyarsınız da doğru değil. pawn kodlayan sayısının azalması o dilde yapılabilecek her şeyin yapılmış olduğu anlamına gelmez. 12 sene önce pawn'da yapılan işler hello world'den öteye gidemiyorken community o kadar sert çalıştı ki hayran olunası şeyler ortaya çıkarttılar.

velhasıl kelam, yapmak istediğiniz şeyi yapın ve insanların size overstimulate etmesine izin vermeyin. dilin kendisine âşık olmayın, dil ile yapılabilecek şeylere âşık olun.

algoritmik zeka geliştirin, beyninizi 0 ve 1 ile bir şeyleri oluşturmaya zorlayın.

sa-mp'da world war sunucusu için barikat sistemi yapacağız. bu sistem sayesinde oyuncu /barikat yazacak ve menüden parasına göre bir barikat seçecek, ve oyuncunun önünde bir kum torbası oluşacak, bu kum torbasının 1000 canı olacak ve can 0'a ulaşınca kum torbası yavaşça haritadan silinecek.

nasıl yaparız?
zaman alacak bir sistem, geliştirmeye çok açık. neden? çünkü barikat oluşturulur ve canı bitmediği sürece sunucuda kalması beklenir, dolayısıyla bunu sql tablolarına kaydetmek gerekir. aynı zamanda objelere can özelliği atfetmek gerekecek, bunun dışında objenin yavaşça kaybolmasıyla alakalı ne yapılabilir bakmak lazım.

algoritma:
  • /barikat komutunu oluştur.
  • /barikat yazınca bir menü
  • menüde 3 tane seçenek, kum torbası, daha büyük kum torbası, uranyum kum torbası (canları farklı)
  • standart kum torbası seçilince olacak olanlar:
    • kullanıcıdan para kes.
    • kum torbası objesini oyuncunun x, y, z koordinatlarını çekerek oluştur (hatta daha ileri git, sa-mp'in obje oluşturulunca kullanıcı tarafından obje konum saptama özelliğini kullan, kullanıcı kendi belirlesin.)
    • kum torbası objesi sql tablolarına id, oluşturan_kullanıcı, koordinat, can gibi değişkenlerle kaydedilir.


and it goes like this...

hiç bilmeyen birisi için challengelar var, lakin unutmayın ki bilen kişiler için bile burada bazı challengelar olacaktır :d ki bu projenin tamamlanması kişiye birçok şey öğretir.

bunu geçtim, şöyle basit bir sistemi yapıp github hesabınıza koymanız bile ilerideki iş başvurularınızda bir +1 olacaktır. şu algıya kapılmayın bizim kapıldığımız: "pawn diliyle yazılmış şeyler iş dünyasında önemsizdir"

kesinlikle hayır çünkü pawn dilinde kodlamak python dilinde kodlamaktan daha az zeka gerektirmez :d ha şunu da demiyorum gidin pawn öğrenin, konunun amacı tam da bu zaten, ne yapmak istiyorsun ona odaklan, dile değil... yani bugün python dokümantasyonunu okusan ne, okumasan ne, kafanda yapmak istediğin spesifik bir şey olmadıktan sonra. otur 20 tane kurs bitir sertifika al, elinde hiçbir şey yoksa kim söker öyle işi, right?

ben ne yapıyorum mesela?
ben artık macbook kullanıyorum, istesem de pawn geliştiremem (aslında geliştiririm, mac ile pawn kodlayıp amx compile etmek mesele değil de, samp çalıştırmak zahmet ötesi zahmet) dolayısıyla benim artık o kısımla da alakam kalmadığı için ben artık python'da kendimi geliştiriyorum, django ile bir websitesi yapmaya çalışıyorum, bir yandan bazen pygame ile 2d oyun kodluyorum. önümüzdeki sene okulda swift derslerimiz olacak, hafiften kafamda fikir geliştirmeye çalışıyorum apple sistemlerinde ne yapsam falan gibisinden.

ben (tecrübelerime dayanarak) ne yapmıyorum?
tutorial izlemiyorum... asla kodlama odaklı tutorial izlemiyorum. kitap okumuyorum (okunabilir, tartışmalı), kodu hazır olarak gpt'den veya kişilerden almıyorum. kendim yapıyorum, spesifik sorunlar olduğunda gpt'ye nasıl çözerim demiyorum, gidiyorum stackoverflow'a falan bakıyorum. github'dan yapmak istediğime benzer işler yapanlar varsa onların kodlarını inceliyorum.

her neyse. daha ekleme yapılabilir, burada amaç balık vermek de değil, tutmayı göstermek bence biraz yerinde oldu.

ricam forumdaki deneyimli kişilerin de fikirleri varsa yazmaları, yeni başlayanlara yardımcı olmaları. hatta kendi hikayelerinizden bahsederseniz oldukça hoş olurdu. ilk ne zaman mesela dediniz evet ya yapıyorum ben bu sporu?

iyi forumlar. :serefe:
Son düzenlenme: 06 Nisan 2025, 20:41:44 dizci simulator Sebep: emoji fix

haroldjackson

imza kalemle atılır

Krips Je

Baştan aşağı okudum ve birkaç cümlen hakkında kendi fikirlerimi belirtmek isterim.

Kitap okumak aslında benim için güzel bir şey. Zamanında JavaScript ve Python için aldığım kitaplar, şu an bile işime yarıyor. Ek olarak, okumak benim için sadece bir meslek değil; adeta bir sakinleştirici gibi. Yine de herkesin kendi fikri vardır tabii.

GPT konusuna gelecek olursak... Günümüzde ortaya çıkan "ChatGPT developer" terimi bana ilginç geliyor. Yapay zeka benim gözümde bir destek ağı. Hangi konularda? Kitap fikri, dizi fikri, planlama, hatta yazılım konusunda bile destek alabiliyorsun -- ben alıyorum. GPT, yazılım alanında belki kusursuz değil ama ortaya attığı fikirler gerçekten güzel.
GPT kullanan bir insan aptal ya da bilgisiz değildir. Kimse mağarada yaşamıyor artık. Gündemi takip etmeyi severim. Mesela, dokuz ülke ve Avrupa Komisyonu'ndan oluşan Uluslararası Yapay Zeka Güvenlik Enstitüleri Ağı'nın (AISIs) ilk toplantısı kısa süre önce San Francisco'da düzenlendi. Yapay zeka artık ciddi anlamda büyüyor ve bu gelişmeden doğru şekilde faydalanmak lazım.
(Örneğin: "hello world" kodu yazdırıp da "ben yazdım" dememek lazım.)
Bilmemek ayıp değil; ama bilmediği halde biliyormuş gibi davranmak aptallıktır.

Frontend tarafında (CSS, Vue, PHP, Swift) her zaman zorluk çekmişimdir mesela. Textdraw (TXD) yapmak gibi işler bana zor gelirdi. Tasarım alanlarında çok başarılı değilim. Bu yüzden kendimi en iyi bildiğim alana, backend tarafına yönlendirdim.
SAMP'ta freeroam sunucusunda oynarken bir geliştiriciyle tanışmıştım, adı X'ti. 2014'ün sonları ya da ortalarıydı. Bana SAMP server çalıştırmayı, server.cfg mantığını anlatmıştı. Sonra forumdaki kaynakları tek tek atmıştı: callback'ler vs.

Benim PAWN'da yaptığım ilk şey, /help yazınca chate düşen yardım mesajını düzenlemek olmuştu :D
Şimdi o geliştirici belki evlenmiştir, belki de çok iyi bir yerdedir, kim bilir...

Benim tavsiyem şudur: İstersen tüm yazılım dillerine hakim ol, ama plan kurmadan iş yaparsan hiçbir şey düzgün ilerlemez.
Atıyorum; bir uygulama ya da launcher yapacaksın. Önce planını kafanda çiz, görünümünü zihninde canlandır, sonra başla.
"API yazacağım" diyorsan, önce ne işe yarayacak, sana veya başkalarına nasıl avantajlar sağlayacak bunu düşün.
Bir npm modülü geliştireceksin diyelim, bu modül tam olarak neyi çözecek?
Planın yoksa GPT'den yardım al, ama tüm planlamayı da yapay zekaya bırakma. Çünkü orada senin emeğin yoktur. İnsan, emek vermediği bir şeye çabalama isteği de duymaz zaten.

Sen bir sistem kodladın diyelim, 5 gün boyunca uğraştın. O sistemdeki 45-80 satır arasındaki her karakter senin elinden çıktı.
Bu emeği harcadığın için, o sistem batmasın diye daha çok çabalarsın, vazgeçmezsin.
Her işte yapay zekaya sığınmak gerekmez. Zaten günümüzde forumlar, topluluklar ve kaynaklar fazlasıyla mevcut.

Yazılıma başlayacak olan herkese şimdiden başarılar dilerim.
Bir anda 50 hata çıktısı aldın diye vazgeçme; otur tek tek bak, nerede hata yapmışsın.
Çünkü bir gün bir iş yerinde aynı hatayı yaparsan bu senin sorunun olur.

"Kodunu yaz, gerisini compiler düşünsün." :)
Son düzenlenme: 07 Nisan 2025, 00:58:20 Krips Je
"Kodunu yaz, gerisini compiler düşünsün." - Meçhul Yazılımcı
    

Krips Je

Ek olarak şunu da eklemek isterim, Her gün yeni bir şey öğrenmeye açık olun. Bir satır kod bile sizi bir adım ileri taşıyabilir. Unutmayın, öğrenmek bir yolculuktur. bitiş çizgisi yoktur, sadece yeni başlangıçlar vardır.

"Kodunu yaz, gerisini compiler düşünsün." - Meçhul Yazılımcı
    

deksdeveloper

Eline koluna sağlık, harika bir konu olmuş.

Alıntı yapılan: dizci simulator - 06 Nisan 2025, 20:17:07
ben (tecrübelerime dayanarak) ne yapmıyorum?
tutorial izlemiyorum... asla kodlama odaklı tutorial izlemiyorum. kitap okumuyorum (okunabilir, tartışmalı), kodu hazır olarak gpt'den veya kişilerden almıyorum. kendim yapıyorum, spesifik sorunlar olduğunda gpt'ye nasıl çözerim demiyorum, gidiyorum stackoverflow'a falan bakıyorum. github'dan yapmak istediğime benzer işler yapanlar varsa onların kodlarını inceliyorum.
Bu kısmı okuyunca aklıma izlediğim bir video geldi ve paylaşmak istedim.


İyi forumlar


ayazcik


Backup

Kimse sizin gitHub'da kendi anlayacağınız şekilde geliştirdiğiniz kodlamalara bakarak işe almaz yada sizi değerlendirme cürretinde bulunmaz. Ha bu adam gitHub kullanmayı biliyor buradan +1 puan yazalım gibi bir şey çıkabilir o da gitHub'u kullanış şekliniz ile alakalı.

Kurumsal şirketlerde işe alım süreci çok farklıdır genelde size başvurduğunuz dil üzerinde bir framework belirterek bir proje iletirler onu yapmanızı beklerler. Onun haricinde pawn size işe alımlarda katkı sağlar demek umut satmaktan öteye gitmez. Sizi işe alacak kişi SA-MP sunucusu açmayacaksa yazdığınız kodu test bile edemez.

Örnek olarak bir kaç şirkete başvurduğumda benden istedikleri projeleri gitHub ile paylaşmıştım. İnceleyebilirsiniz.

ecommerce-api
take-home-assesment


Algoritma öğrenin, veritabanı öğrenin. Güncel frameworklere aşina olun çünkü yazılım işini bir meslek edinecekseniz yazdığınız kodu diğer ekip arkadaşlarınız yada sizden sonra yerinize gelecek yazılımcıların anlaması, kodların belirli prensiplerde (SOLID vs.) olması şarttır.

Şartlar bu halde olunca pawn'ı sadece hobi olarak görmeniz daha mantıklı olacaktır. Yazılıma ilk defa başlayacak birisine pawn'ı önermiyorum çünkü memory management, OOP gibi konularda eski bir dil. Söz dizimi basit, derlenmesi uzun süren, debugging için oldukça zaman tükettiren ve neredeyse 1-2 forum ve chat gpt hariç kaynağı sınırlı kalan, asıl geliştiricisi kalcor tarafndan desteği kesilmiş bir dil.


İlk defa başlayacak olan kişiye hangi alanda çalışacağı sorusu sorulur, herkes back-end developer olmak istemeyebilir. Yazılım sadece back-endden ibaret değil. Bunun db, front-end, devops, tester, mobile gibi bir sürü alanı var.

Bu soruya verilen cevaba göre yazılımcı olmak isteyenler öğreneceği dile, kullanacağı frameworke ve ilgili diğer teknolojilere hakim olabilir.


Şu platformda güzel sa-mp sistemleri geliştiren, iyi pawn yazan ve daha sonra meslek olarak yazılımcı olup iyi pozisyonlarda çalışan insan sayısı çok azdır. İyi pawn yazan iyi bir yazılımcı olmuyor. Bunu defalarca gördüm. Adamın dışarıdan baktığında mükemmel sistemleri olan bir role-play projesi var. UCP ve web entegrasyonu konusunda benimle çalışmak istediler. Projeyi incelediğimde veritabanı yapısı, kendince oluşturduğu UCP oldukça kötü ve açıklarla doluydu. En basitinden şunu söyleyeyim kullanıcıdan aldığı inputu olduğu gibi db'ye kayıt ediyordu. Hiçbir user-controller yada sql injection kontrolü yoktu ama sorsan kendisi çok başarılı bir geliştirici olarak tanınıyor.

O yüzden şunu söyleyerek yazımı bitiyorum;

"pawn ölü bir dil, bir şey yapılmaz."
Son düzenlenme: 07 Nisan 2025, 13:36:16 Backup

dizci simulator

Alıntı yapılan: Backup - 07 Nisan 2025, 13:28:06
Kimse sizin gitHub'da kendi anlayacağınız şekilde geliştirdiğiniz kodlamalara bakarak işe almaz yada sizi değerlendirme cürretinde bulunmaz. Ha bu adam gitHub kullanmayı biliyor buradan +1 puan yazalım gibi bir şey çıkabilir o da gitHub'u kullanış şekliniz ile alakalı.
is basvurusunda bir yazilimci adayi icin 3 buyuk kritik var, resume, linkedin ve github. dogal olarak, adamlar gelip evine oturup seni koseden izleyecek degiller. sanal ortamlarda aktif olarak bir seyler yaptiysan bunu inceleyeceklerdir. bir is basvurusunda adamlar gelip senin github'ina attigin pawn kodunu acip satir satir incelemez fakat ileriye gidip "bu ne yahu?" der. senle gorusmesinde de gelir sorar. sen de dersin ki "evet ben yazilima 13 yasinda basladim, bir online oyun icin server gelistiriyorduk, ve bu serveri gelistirmek icin C-like bir dil kullandim. butun algoritma mantigini ve yazilimin temellerini burada ogrendim. sonraki calismalarimda bla bla.." dersin ve etkileyici de bir konusma yapmis olursun. :) ama benim hedef noktam bu degildi, orada pawno yerine Python olsa da is basvurusu yaptigin kisi onemsemeyecek zaten. donup sana senin repolarinla alakali sohbet tadinda sorular sormasini bekleyebilirsin ki bu cok kritik.

Alıntı yapılan: Backup - 07 Nisan 2025, 13:28:06
Kurumsal şirketlerde işe alım süreci çok farklıdır genelde size başvurduğunuz dil üzerinde bir framework belirterek bir proje iletirler onu yapmanızı beklerler. Onun haricinde pawn size işe alımlarda katkı sağlar demek umut satmaktan öteye gitmez. Sizi işe alacak kişi SA-MP sunucusu açmayacaksa yazdığınız kodu test bile edemez.
bu kisima hele asla katilmiyorum, sen su an cumlelerinle sunu dedin. is basvurusu yaptiginizda cok spesifik bir seyi biliyor olmak zorundasiniz, adam size hayatinizda ilk kez duyacaginiz bir framework sunumu yapacak ve siz onunla bir seyler yaparsaniz ise alinacaksiniz. bu dedigin asla dogru degil, eger Senior Developer rolune basvurmuyorsaniz :şeytan:

Alıntı yapılan: Backup - 07 Nisan 2025, 13:28:06
Algoritma öğrenin, veritabanı öğrenin. Güncel frameworklere aşina olun çünkü yazılım işini bir meslek edinecekseniz yazdığınız kodu diğer ekip arkadaşlarınız yada sizden sonra yerinize gelecek yazılımcıların anlaması, kodların belirli prensiplerde (SOLID vs.) olması şarttır.
kesinlikle katiliyor olsam bile... zaten konunun amaci buydu, isi ogrenmis kisiler gelip algoritma ogrenin diye caka satiyorlar, senin gibi. lakin yeni baslayan adamin ogrenecegi seyler bunlar degil. algoritma ogrenmek icin proje gelistirmek gerek, kodun belli prensiplere ulasmasi icin de kisinin bir suredir bunu yapiyor olmasi yine sarttir. :D "Gun 1 google style docstring ogreniyoruz" :DD sacmaligin daniskasi..

Alıntı yapılan: Backup - 07 Nisan 2025, 13:28:06
Şu platformda güzel sa-mp sistemleri geliştiren, iyi pawn yazan ve daha sonra meslek olarak yazılımcı olup iyi pozisyonlarda çalışan insan sayısı çok azdır. İyi pawn yazan iyi bir yazılımcı olmuyor. Bunu defalarca gördüm. Adamın dışarıdan baktığında mükemmel sistemleri olan bir role-play projesi var. UCP ve web entegrasyonu konusunda benimle çalışmak istediler. Projeyi incelediğimde veritabanı yapısı, kendince oluşturduğu UCP oldukça kötü ve açıklarla doluydu. En basitinden şunu söyleyeyim kullanıcıdan aldığı inputu olduğu gibi db'ye kayıt ediyordu. Hiçbir user-controller yada sql injection kontrolü yoktu ama sorsan kendisi çok başarılı bir geliştirici olarak tanınıyor.
ben oldum dalgana bakabilirsin :bandit:

Alıntı yapılan: Backup - 07 Nisan 2025, 13:28:06
"pawn ölü bir dil, bir şey yapılmaz."
aynen kardes 10 sene bos bos cnr modu kodlamaya calisan da bendim :D hadi bak dalgana

-----

ben okudum forum ahalisi, sizin okumaniza gerek yok bos yapmis :bandit:


Backup

Ayda en az 2-3 yazılım mülakatı yapıyorum, bilgilerimi taze tutmak adına başka şirketlerde mülakatlara giriyorum. Peki sen ? Yukarıdaki cahil cühela arkadaşı dinleyip yol almayın bir şey bildiği yok.

10 sene cnr kodlamadım ben 2016 yılında başladım 2018 yılında cnr kodlamayı bıraktım.

Madem iyi bir developer oldun linked-in profilini, gitHub repolarını ve medium profilini bekliyorum, hemen.


"isi ogrenmis kisiler gelip algoritma ogrenin diye caka satiyorlar, senin gibi"

zort. Algoritma bilmeyen adam yazılım geliştiremez. Metinleri düzenler ancak. Üniversitede bile ilk ders algoritmadır. Karar ağaçları üzerinden algoritma öğrenirsin. Okul okumadığın ve iş bilmeyen birisi olduğun burada belli.


"is basvurusu yaptiginizda cok spesifik bir seyi biliyor olmak zorundasiniz, adam size hayatinizda ilk kez duyacaginiz bir framework sunumu yapacak ve siz onunla bir seyler yaparsaniz ise alinacaksiniz. bu dedigin asla dogru degil,"

frameworklerin amacı zaten budur. Ekipteki yazılımcıların aynı standartlarda geliştirmesine olanak sağlar. İş başvurusunda sana spesifik bir şey sormazlar. Basit CRUD işlemlerini içeren bazı problemleri ve algoritmalara olan bakış açını yorumlayacak projeler istenilir genelde. Çok merak ediyorum hayatında kaç kere kurumsal bir yere iş başvurusunda bulundun. Hangi şirkette çalışıyorsun acaba ?



Yukarıdaki cahil arkadaş kendinin çok bildiğini zannediyor ama reel hayat böyle değil. Kullandığı üslupla bile seviyesini belli ediyor, bunun gibi toxicleri kimse işe almaz. Bundan olsa olsa wordpress developer olur haha


Backup

Şimdi geçmişteki iletilerini inceledim de foruma tek bir katkısı bulunmayan toxic ileti atmaktan öte geçemeyen bir elemanmışsın.

Seni adam yerine koyup uzun iletini okuyup uzunca cevaplayan bende hata.

Aynı seviyede değiliz, devam et sen. Benim vaktim çok daha fazla değerli.


Krips Je

Açık konuşmak gerekirse, yazılım sektöründe gerçekten deneyimli biriysen karşındaki kişilerin seviyesini küçümseyerek değil, rehberlik ederek yaklaşırsın. Ama burada gördüğümüz şey, bilgi birikimini kanıtlamak yerine başkalarını küçümseyerek kendini yüceltmeye çalışan bir yaklaşım.

Backup ın söyledikleri, sektörün gerçeklerini yansıtan ve net olarak ayakları yere basan tespitler. Algoritma konusundaki yorumuna gelirsek, "algoritma öğrenmeden yazılım gelişmez" demek ne kadar doğruysa, "algoritma bilmeden sadece metin düzenlenir" demek de o kadar hatalı. Yazılım geliştirme, yalnızca teknik bilgi değil; problem çözme kabiliyeti, düşünme yetisi ve deneyimle oluşur. Bunlar da zamanla gelişir.

Ayrıca bir frameworkü ezbere bilmek ya da her teknolojiyi saymak, iyi yazılımcı olmanın ölçütü değil. Önemli olan, ihtiyaç duyulduğunda herhangi bir teknolojiyi öğrenebilecek yetkinliğe ve yaklaşım tarzına sahip olmak. Zaten sektör de artık "her şeyi bilen" değil, "öğrenmeye açık ve disiplinli" insanlarla çalışmak istiyor.  :helal:

Yazılımda iyi olmak, karşıdakine üstünlük taslayarak değil, birlikte üretim yapabilme kültürüne sahip olmakla başlar. Toxic tavırlarla kimseye bir şey kanıtlayamazsın, sadece kendini küçük düşürürsün.

Ben ve benim gibiler, bu sektörde sessizce üretmeye, paylaşmaya ve gelişmeye devam ediyoruz. Forumda katkı sağlamaktan çok, insanları aşağılamayı tercih edenlere ise sadece iyi şanslar diliyorum. Çünkü bu sektör, zamanla kimin ne olduğunu zaten ortaya koyuyor.  :D

"Kodunu yaz, gerisini compiler düşünsün." - Meçhul Yazılımcı
    

Krips Je

Alıntı yapılan: Backup - 07 Nisan 2025, 23:38:55
Madem iyi bir developer oldun linked-in profilini, gitHub repolarını ve medium profilini bekliyorum, hemen.

Konuyla alakasız şu kısmada birşey demek istreim ( dipnot: bu diyeceğim şey konu sahibi ile alakasız ) . Bu tarz platformlar gerçekten önemli evet, kabul. Özellikle yazılımcının dışa dönük üretimlerini, gelişim sürecini görmek adına değerli araçlar. Ama bence tek başına yeterli değil. Yani birinin iyi bir developer olup olmadığını sadece GitHubına bakarak anlamaya çalışmak bazen yanıltıcı olabiliyor. Çünkü herkesin paylaşım şekli farklı. Kimisi sadece işine odaklanır, çok şey üretir ama dışa dönük değildir. Kimisi daha topluluk içinde aktif olur, yazılar yazar, repo paylaşır. Herkesin üretim biçimi kendine özgü yani. Önemli olan o üretimin niteliği ve sürekli gelişme çabası bence.

Senin neden bu şekilde düşündüğünü de anlıyorum aslında, çünkü sektörde artık insanlar bir profilin arkasında ne kadar birikim olduğunu görmek istiyor. Ama bazen çok kaliteli insanlar sessizce çok büyük işler çıkarabiliyor, sadece o görünürlük tarafını önemsemiyorlar.

Yani işin özü, Vitrin güzel bir şey ama vitrinsiz çalışan da değersiz değil. :)

"Kodunu yaz, gerisini compiler düşünsün." - Meçhul Yazılımcı
    

deksdeveloper

Alıntı yapılan: Krips Je - 08 Nisan 2025, 00:18:56
Alıntı yapılan: Backup - 07 Nisan 2025, 23:38:55
Madem iyi bir developer oldun linked-in profilini, gitHub repolarını ve medium profilini bekliyorum, hemen.

Konuyla alakasız şu kısmada birşey demek istreim ( dipnot: bu diyeceğim şey konu sahibi ile alakasız ) . Bu tarz platformlar gerçekten önemli evet, kabul. Özellikle yazılımcının dışa dönük üretimlerini, gelişim sürecini görmek adına değerli araçlar. Ama bence tek başına yeterli değil. Yani birinin iyi bir developer olup olmadığını sadece GitHubına bakarak anlamaya çalışmak bazen yanıltıcı olabiliyor. Çünkü herkesin paylaşım şekli farklı. Kimisi sadece işine odaklanır, çok şey üretir ama dışa dönük değildir. Kimisi daha topluluk içinde aktif olur, yazılar yazar, repo paylaşır. Herkesin üretim biçimi kendine özgü yani. Önemli olan o üretimin niteliği ve sürekli gelişme çabası bence.

Senin neden bu şekilde düşündüğünü de anlıyorum aslında, çünkü sektörde artık insanlar bir profilin arkasında ne kadar birikim olduğunu görmek istiyor. Ama bazen çok kaliteli insanlar sessizce çok büyük işler çıkarabiliyor, sadece o görünürlük tarafını önemsemiyorlar.

Yani işin özü, Vitrin güzel bir şey ama vitrinsiz çalışan da değersiz değil. :)
Github gibi platformlar kendini sergilemekten daha çok ekip çalışması için önemli bence. Bir proje üzerinde çalışırken ekip arkadaşlarında sürekli dosya paylaşarak çalışmak yerine Github üzerinden çalışmak daha basit ve hızlı bir çözüm.

Github becerileriniz gireceğiniz şirketin kurallarına göre önem derecesi taşır. Eski kafayla çalışan bir şirkete girerseniz Github kullanımınıza önem verilmez lakin aksi bir şirkette Github kullanımına önem verilir. Canlı örneklerine şahit oldum.

Hedefiniz bir şirkete girmek olmasa bile Github kullanımı bence önemli. Çünkü büyük projelerde  genelde tek başınıza çalışmazsınız ve dosyalarınızı elbette birisiyle paylaşmanız gerekir.

Bunlardan bağımsız bana göre Github bir yazılımcının kolundaki altın bileziktir. Yaptığı ve yapmakta olduğu projelerini paylaşmak, sergilemek ve ekip arkadaşlarıyla ortak çalışacağı bir ortam yaratmak oldukça önemli bir şey.

Yeni başlayan veya başlayacak kişilere tavsiyemdir; Github kullanımınıza önem verin çünkü aslında bu sadece profilden öte sizin CV'niz.


Backup

Alıntı yapılan: Krips Je - 08 Nisan 2025, 00:10:51
Açık konuşmak gerekirse, yazılım sektöründe gerçekten deneyimli biriysen karşındaki kişilerin seviyesini küçümseyerek değil, rehberlik ederek yaklaşırsın. Ama burada gördüğümüz şey, bilgi birikimini kanıtlamak yerine başkalarını küçümseyerek kendini yüceltmeye çalışan bir yaklaşım.

Backup ın söyledikleri, sektörün gerçeklerini yansıtan ve net olarak ayakları yere basan tespitler. Algoritma konusundaki yorumuna gelirsek, "algoritma öğrenmeden yazılım gelişmez" demek ne kadar doğruysa, "algoritma bilmeden sadece metin düzenlenir" demek de o kadar hatalı. Yazılım geliştirme, yalnızca teknik bilgi değil; problem çözme kabiliyeti, düşünme yetisi ve deneyimle oluşur. Bunlar da zamanla gelişir.

Ayrıca bir frameworkü ezbere bilmek ya da her teknolojiyi saymak, iyi yazılımcı olmanın ölçütü değil. Önemli olan, ihtiyaç duyulduğunda herhangi bir teknolojiyi öğrenebilecek yetkinliğe ve yaklaşım tarzına sahip olmak. Zaten sektör de artık "her şeyi bilen" değil, "öğrenmeye açık ve disiplinli" insanlarla çalışmak istiyor.  :helal:

Yazılımda iyi olmak, karşıdakine üstünlük taslayarak değil, birlikte üretim yapabilme kültürüne sahip olmakla başlar. Toxic tavırlarla kimseye bir şey kanıtlayamazsın, sadece kendini küçük düşürürsün.

Ben ve benim gibiler, bu sektörde sessizce üretmeye, paylaşmaya ve gelişmeye devam ediyoruz. Forumda katkı sağlamaktan çok, insanları aşağılamayı tercih edenlere ise sadece iyi şanslar diliyorum. Çünkü bu sektör, zamanla kimin ne olduğunu zaten ortaya koyuyor.  :D



Algoritma bilmeden sadece IDE üzerinden metin düzenlersin cümlemin arkasındayım kendinde söylüyorsun problem çözme yeteneği, düşünme yetisi gibi terimler yazılım için önemlidir diye evet haklısın ama bunları yapabilmen için algoritma bilmen lazım. Algoritma bilmeyen insan problem çözemez ki. En basit problemin çözümünde bile algoritma vardır.

Aksi olsaydı Bilgisayar Mühendisliği/Programcılığı/Yazılım müh. gibi bölümlerde Algoritma dersleri, kodlamadan önce gelmezdi.


Ayrıca ben yeni başlayan birisinden tier top algoritmaları çözmesini beklemiyorum. Temelini öğrenmeli, kendisini geliştirmeli. Bunu öncül şart gösteriyorum sadece. Karmaşık bir problem ile karşılaştığında ekrana böm böm bakmasın istiyorum. Bunun için de algoritma temeli sağlam olmalı junior arkadaşın.


gitHub'ta paylaştığın open-source projeler, contribute ettiğin repolar senin için altın bilezik niteliğindedir. Kız arkadaşın seni instagramına göre beğeniyorsa işe alacak kişi de seni mülakata almadan önce gözünün ucuyla gitHub hesabını mutlaka inceler.

Bu arada her şey işe girmek değil ki, birisi hobi olarak geliştirdiği projeleri vs mutkaka paylaşmak ister. Bunun için en ortak platform gitHub'tur.

İyi bir github profiline sahip olmak şart değildir ancak seni tanımadan fikir oluşmasını sağlar. Zaten seninle iş yapmak isteyen birisi deneyimli ise problemlere bakış açından tut bir dünya kıstas ile seni fazlaca yorumlayabilir.
Son düzenlenme: 08 Nisan 2025, 01:12:44 Backup

DracDonix

@Backup bu neden seninle bir anda aşık atmaya çalıştı ki?

Elemanın pawn dışı çok bir şey bilmediği aşikâr.

Müco abimin işe alım süreci hakkında bir iki paylaşım yapayım.

"bu kisima hele asla katilmiyorum, sen su an cumlelerinle sunu dedin. is basvurusu yaptiginizda cok spesifik bir seyi biliyor olmak zorundasiniz, adam size hayatinizda ilk kez duyacaginiz bir framework sunumu yapacak ve siz onunla bir seyler yaparsaniz ise alinacaksiniz. bu dedigin asla dogru degil, eger Senior Developer rolune basvurmuyorsaniz :şeytan:"

Aynende Müconun dediği gibi.. İşi veren kişi hangi dili çok iyi biliyorsun diye sormaz. Mülakat sonrası bir proje paylaşır tamamlanması yada hatalarının düzeltilmesi istenir. Sözlü mülakat kısmında ise neler yaptığın daha önce hangi programlama dillerini kullandığın, hangi okulu bitirdiğin ve okul projelerin vs. (günümüzde diploma soran bir yer görmüyom) gibi muhabbetler olur. Şimdi sen gelip ben pawn coderim, ben samp serveri kodladım bilmem ne yaptım cart curt bunu söylesen zatem -50 potu kırdın anlamına gelir. Kısaca burayı iyi anlaman lazım: Sadece pawn ile bir yere varamazsın. He yazılımcı olmak istersin, mod hevesin vardır bu şekilde ilk girişini atmış olursun. İstek ve hevesli bir şekilde çok rahat kavrarsın ama aynı noktada sekmemek kayidesiyle. Kodlamadan yazılımdan çok anlamam ancak "yazılım" sektörünün içinde bulunduğumdan neyin ne olduğunu iyi bilmekteyim.

İmzanız forum kurallarına uymamaktadır. (daha küçük boyutta bir imza seçiniz.)