GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

Forumda Nasıl İlgi Çekici Konu Açılır?

Başlatan lazlow, 24 Şubat 2022, 17:43:49

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lazlow

Herkese selamlar. Forumda konularını açarak paylaşım yapmayı seven üyelerimiz de var ve birçoğunun konuları gereken ilgiyi gösterse de bazılarının konuları belli sebeplerden dolayı ilgi görmüyor veya görmezden geliniyor. Bu açıdan ufak bir forumda ilgi çekici konu hazırlama rehberi hazırlamak istedim. Tabii, görmezden gelenler mutlaka olacak ama ben yine de elimden geldiğince faydalanmak isteyenlere yönelik bu rehberi hazırladım.

Konu açmak derken yalnızca GTA, Rockstar Games veya diğer oyunlarla ilgili konuları kastetmiyorum. Bu rehber, forumda açılabilecek her türlü konu, rehber içindir.

Baştan belirtmek istiyorum: Bu yazdıklarım sadece forumda ilgi çekici konu açmak için tavsiyeden ibaret. Hepsini uygulamak zorunluğunuz yok elbette. Bir editör olarak tavsiyelerimi paylaştım. Forum kuralları olarak algılamayın.

Her Şeyden Önemlisi Özgün Olun

Bu çok önemli bir unsurdur. Başka yerden arakladığınız konuyu kopyala + yapıştır yöntemiyle buraya açmak pek bir şey ifade etmiyor. Alıntı yazıyı olduğu gibi yapıştıracaksanız mutlaka konu seçeneklerinden Alıntı içine alın. Olduğu gibi kopyala yapıştır yapmayacaksanız, kendi cümlelerinizle değiştirerek kaynağı konu sonunda dip not olarak yazın.

Alıntı Aracı:

İngilizce veya başka bir dildeki kaynağı Türkçeye çevirip olduğu gibi paylaşmanızda sorun yoktur. Ancak mümkün olduğunca Türkçe kaynaktaki yazıyı olduğu gibi paylaşmamaya özen gösterin.

İlgi Çekici Bir Konu Seçin

Herkesi ilgilendiren ilgi çekici bir konu seçmeniz, konunuzun beğeni ve yorum almasına katkı sağlayacaktır. Mesela ülke gündeminde herkesi ilgilendirecek bir haberin paylaşılması, sıradan bir haberin paylaşılmasına göre daha fazla etkileşim alır.

Araştırmalarınızı İyi Yapın

Araştırmalarınızı iyi yaparsanız, konunun doğruluğu ön plana çıkar ve yanlışlarınız, eksiklerinizi aza düşürerek konunuzu benzer konular arasından öne çıkarmaya yarar.

Tabii, öncesinde açacağınız konunun forumda önceden açılıp açılmamasına dikkat edin. Yoksa yönetimce aynı konuların birleştirilme ihtimali var. Onunun için araştırma yapmadan önce forumda bir araştırma yapın. Açacağınız konunun aynısı varsa aynı konuya ileti olarak konunuzu açın veya eklemelerle, biraz geliştirerek, ayrıntılar katarak yeni bir konu formunda açın.

Forumda konu açmaya hazırsanız, faydalanacağınız kaynakların birinci kaynaktan almanızda fayda var. Böylece başkalarının tahminleriyle birleşerek oluşturulmuş bilgileri birinci kaynaktan olduğu gibi edinmiş olursunuz. Yanlış bilgi verseniz dahi sorun değil, okuyucular yanlışlarınızı belirtirler ve doğrusunu öğrenince düzeltebilirsiniz.

Tekrarlardan Kaçının

Aynı kelimeleri, aynı konuları tekrar tekrar yazarak akıcılığı kaybetmeyin. Gerekirse yazdıktan sonra tekrar okuyarak fazlalıkları çıkarın. 

Konuyu Göndermeden Önce Önizleyin

Konunuzu göndermeden önce konu altındaki "önizleme" butonuna basarak kontrol ederseniz, konuyla ilgili yanlışlarınızı daha kolay görürsünüz.

Özenli Yazmaya Özen Gösterin

Günümüzün en büyük sorunlarından biri. Çoğumuzun dil bilgisi bilgisi zayıf ve sürekli yazım yanlışı yapılıyor. Konuların kolay okunması için yanlış yapmamaya özen gösterin. Çoğumuz bu kuralları biliyor. Okullarda hangi eklerin nasıl yazıldığı anlatılıyor. Biraz özen gösterin. Noktalama işaretlerini doğru yerlerde kullanmaya çalışalım. Gerektiğinde paragrafları ihmal etmeyelim.

Yazım kurallarına aykırı yazmak forum kurallarına aykırı değil elbette ama yine de konuların ilgi çekici olması için okuyucuların bir solukta okumaları gerekiyor. Sürekli hata yapılan bir yazıyı da okumak işkenceye dönüşüyor. Yanlış yapmak insanlık hali olarak doğal bir durumdur; yanlış olan, yanlışlardan ders çıkarmayıp doğruymuş gibi devam etmek.

Yazılacak kelimelerin, eklerin yazımından emin değilseniz de sözlüklerden yararlanabilirsiniz. Özellikle Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünden yararlanabilirsiniz. "TDK'den haberin yok mu?" diye alaycı söylemler olabilir ama bir şeyi söylemeden, yazmadan önce sözlüğe bakıp kontrol etmek komik bir durum değil, akıllıca bir davranıştır.

Paragrafları Unutmayın

Paragrafları ne kadar doğru ve sık ayırırsanız okuyucu baktıkça içi açılır. Hatta forum seçeneklerinden (hr) koduyla çizgilerle ayırabilirsiniz. Mesela bu rehberi hazırlarken rahat okuyabilmenizi için başlıkları hr koduyla ayırdım.

Konu açma panelindeki sekmesi:

Alıntı
Bir konuyu hazırlarken iki farklı konuyu kapsıyorsam boşluk veya düz çizgi kullanabilirim. Mesela buraya ilk konuyu yazdım.

Buraya da ikinci konuyu yazarak iki konuyu bir çizgiyle bölmüş oldum.

Kodunu da şöyle kullanabilirsiniz:

Bir konuyu hazırlarken iki farklı konuyu kapsıyorsam boşluk veya düz çizgi kullanabilirim. Mesela buraya ilk konuyu yazdım.

[hr]

Buraya da ikinci konuyu yazarak iki konuyu bir çizgiyle bölmüş oldum.

Başlıkları Özenli Açın

Konu içeriğinin ilgi çekici olmasından çok, konunun ilgi çekici bir başlığa sahip olması gerekir. Önce başlıkları, başlık kurallarına uygun yazın: Ne hepsi büyük harf olsun, ne de hepsi küçük harf olsun. Sadece baş harfler büyük olsun. Tabii,  GTA, SA:MP ve and, of gibi istisnai durumlar vardır.

Doğru Başlık Örneği: GTA Oyunlarının En Sevdiğiniz Görevleri

Yanlış Başlık Örnekleri:
GTA OYUNLARININ EN SEVDİĞİNİZ GÖREVLERİ

Gta oyunlarının en sevdiğiniz görevleri

gta oyunlarının en sevdiğiniz görevleri

Bunlar yanlıştır. Hatta başlığın tamamı büyük olması forum kurallarınca da yasaktır.

Başlıklarınızı düzensiz yazarsanız okuyucuların konuya göz atma istekleri de  azalır. O yüzden dikkat etmeye çalışalım.

Başlıkların boyutlarının yanında fazla uzun olmasından kaçınalım, kısa ve öz olmalı:

Yanlış Başlık Tipleri:

1) "Beyler Yardım!" veya "İçeri Girin Konuyu Görün" gibi bir şey ifade etmeyen başlıklara dikkat edin.

2) Türkiye'de Uygun Fiyata Alınabilecek Bilgisayarların Fiyatlarını Öğrenebilir miyim? Tavsiyeleriniz Var mı?

Diye ileti yazarcasına uzun uzun yazarsanız anlaşılır olmaz. Bunun yerine "Bilgisayar Tavsiyelerinizi Alabilir miyim?" gibi kısa ve öz bir başlık yazabilirsiniz.

Bunu birçoğunuz biliyordur ama fark etmeyenler vardır diye düşünerek bir hatırlatma yapayım: Konuları ve başlıklarını sonradan dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz ama konunun başlığı konunun linkinde ilk halindeki gibi kalır ve değiştiremezsiniz.

Örneğin:

gtamulti,com/forum/gta_san_andreaz_kaeakterleri veya

gtamulti,com/forum/deneme_konuyu_sonra_acacagim

gibi başlıklar kalıcı olarak linklerinde böyle gözükürler. Konu başlığını ne kadar düzeltirseniz düzeltin konu linki yanlışınızı yüzünüze vurur, baktıkça pişman olursunuz. Onun için buna dikkat edin.

Konu Açma Panelindeki Araçları Kullanmaktan Çekinmeyin

Eğer uzun bir konu, rehber hazırlıyorsanız konu açma panelindeki özellikler sizin dostunuz. Konunuzu monotonluktan kurtaracak araçları barındırıyor. Hepsinin işlevini doğru bilip, abartmadan kullandığınızda okuyucuları cezbedecek bir yazı hazırlamış olursunuz.

Forumdaki çoğu üyenin bunları bildiğini biliyorum, yine de bilmeyenleri de düşünüp ayrıntılı anlatıyorum.

Bu Araçları BB Kodlarıyla da Kullanabilirsiniz. Ancak bb kodlar hakkınız bilginiz yoksa konunuzu bozmamak adına dikkat edin.

Örneğin, sıkça kullanılan bb kodları şunlardır:

Kalın yazı: [b][/b]

İtalik yazı: [i][/i]

3 Punto Yazı: [size=3][/size]

Yazıyı ortala: [center][/center]

Renkli yazı: [color=red][/color]

Bu kodları konuyu yazarken, düzenlerken yalnızca siz görürsünüz. Mesela burada <code> </code> bb kodu içine yazdığım için gözüküyorlar, normalde gözükmezler.

Konu araçlarını kullanırken ister panelden yapın, ister ezberlediğiniz koddan. Ancak, kodların iç içe geçmemesine dikkat ediniz. Özellikle kodu sınırlamak istediğiniz yerlerde [/.....] tipinde olan kapatma kodunu silmeyin. Yoksa kod kapanmamış varsayılır. Mesela bir konunun içine 5 punto büyüklüğünde bir başlık ekledin ve başlığın sonunda [/size] bulunmazsa bütün yazınız 5 punto büyüklüğünde olur.

Tabii bu konuda bilginiz yoksa endişe etmeyin. Konu açma panelindeki kodlar kapatma koduyla birlikte geliyor. Sadece silinme gibi durumlarda önemini vurgulamak için söylüyorum. Eğer, eklediğiniz bb kodunu silecekseniz başındakini ve sonundaki kodunu da silmelisiniz yoksa [/size], [/b] gibi konuda kalırlar ve görüntüyü bozarlar.

Resim ve Video Eklemek

Konunuza resim eklemek için önce bir linke dönüştürmelisiniz. Kolay resim upload edebileceğiniz bir resim upload sitesi veya Discord'a atılan resmin linkini, görseldeki gibi (sağdaki) resim ekleme panelinden ekleyebilirsiniz.

Soldaki de Youtube videolarınızı konunuza eklemenize yarar. Resim eklemekten daha kolaydır. Eklemek istediğiniz Youtube videosunun linkini kopyalayın ve paneldeki Youtube sekmesine tıklayarak çıkan pencereye linki yapıştırın. 

Hatta resim eklerken boyutuna özen gösterin. Ne küçük olsun, ne de kocaman olup ekranı kaplamasın. Boyutu da şu şekilde ayarlayabilirsiniz:

Renklendirilebilir Kutuları(Divbox) Ölçülü Kullanın

Forum seçeneklerinde yer alan özelliklerden biri de divbox'tır; yani renklendirilebilir kutulardır. Özellikle sunucu tanıtım konularında çok sık görülüyor. Ancak bu bb kodunu yanlış kullananların sayısı da fazla.

Özellikle bütün yazınızı divbox içine almayın. Bu konunuzu güzelleştirmez. İkinci olarak da divbox içindeki yazıların okunamayacak hale getirmeyin. Mesela Arka planının sarı yapıp, yazıyı beyaz yaparsanız yazılanlar okunmaz. Bir tane örnek vereyim:

Özellikle bütün yazınızı divbox içine almayın. Bu konunuzu güzelleştirmez. İkinci olarak da divbox içindeki yazıların okunamayacak hale getirmeyin. Mesela Arka planının sarı yapıp, yazıyı beyaz yaparsanız yazılanlar okunmaz. Bir tane örnek vereyim:

Bir de bunun uzun yazı olduğunu düşünün artık. Kim okumak ister ki?!

Renklendirilebilir kutuları da buradan kullanabilirsiniz:

Spoiler Butonunu Sadece Gerektiğinde Kullanın

Bazı üyeler konularını sade göstermek için spoiler butonunu kullanıyor ve okuyucu yalnızca spoiler butonuna tıklayarak gizlenen yerleri gösteriyor. Mümkünse çok az kullanın. Yoksa konunun güzel yerlerini de saklamış olursunuz.

Hatırladığım kadarıyla birkaç üye bir oyun konusu açmıştı ve resimlerinin hepsini Spoiler butonu içinde vermişti. Konuya ait tek görselleri görmek için de Spoiler butonuna basmak gerekiyordu. Kısaca, emek vererek hazırladığı güzelim konuyu spoilerlarla saklamış oluyor.

Hiç kullanmayın demiyorum, gerektiğinde kullanın. Spoiler butona buradan ulaşabilirsiniz:

Forum İfadelerini Konularında Abartısız Kullanın

Tabii bana kalsa konularda forum ifadelerini hiç kullanmayın ama gerektiği yerlerde konuyu bozmayacak şekilde kullanabilirsiniz. Arka arkaya birkaç kere kullanmayın yine de.

:oku:  :oku2:  :okumak:

Tabii rehber, haber paylaşımı gibi bilgilendirici uzun yazılar için kullanmayın diyorum. Yoksa iletilerinizde dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz :)

Yazı Fontunun Boyutunu İstediğiniz Gibi Ayarlayın

Forumun varsayılan yazı puntosu 2'dir. Ancak gerektiği yerlerde, başlıklarda vs birkaç üst boyutlarda punto ayarlayabilirsiniz.

Örnek:

Alıntı
Başlık1

Başlık2

Konu içeriği

Yazdığınız yazının fontunu ayarlamak için isterseniz imlecinizle ayarlamak istediğiniz kısmı seçip sekmelerden boyutunu ayarlayın. İsterseniz bb kodunu kendiniz yazın. Tabii kolaylık varken kodu kendiniz yazarak zorluk çekmeyin ama değiştirmek için üzerinden değiştirebilirsiniz.

Örneğin Ben yazdım ama sonra onu 3 ile değiştirmek istiyorum. O zaman kodun üzerine gelip 4'ü silip 3 yazabilirim. Bu arada seçeneklerde font 2 seçeneği de var ama onu kullanmanıza hiç gerek yok, varsayılan yazı fontu 2 zaten.

Yazı Biçimlerini İhmal Etmeyin

Konularda ölçülü olacak şekilde, yani abartmadan kalın yazı, italik yazı, altı çizili yazılı, üstü çizi yazı biçimlerini kullanmayı ihmal etmeyin.

Yerleri şurada:

Aynı zamanda kalın yazıların üzerine başka renkler de ekleyebilirsiniz.

Font seçenekleri, Font Boyutları ve Renkler seçenekleri:

Forumdaki varsayılan renk seçenekleri bunlardır:

Tabii ki bunlarla kısıtlı değildir. Siz dilerseniz kendi renklerinizi de kullanabilirsiniz. Bunun için tek gereken istediğiniz rengin HEX kodunu veya İngilizce adını bilmeniz.

İngilizce İsimle Renkleri Eklemek:

Örneğin ben yazıma cam göbeği rengini vermek istiyorum ama o renk seçenekler arasında yok. Aradığım rengin İngilizce adı: Cyan. O halde şöyle yapacağım:

[color=cyan]Eklemek istediğim renk[/color]
İşte sonuç:

Eklemek istediğim renk

HEX Koduyla Renkleri Eklemek:

[color=#AD006B]Bu da HEX Koduyla eklediğim renk[/color]
Bu da HEX Koduyla eklediğim renk

HEX Kodunu ezberlemek zorunda değilsiniz. İnternetten renk araçlarından bulabilirsiniz. Hatta bir tane tavsiye site vereyim: tools.picsart.com/color-wheel/

Yazı Hizalarına Dikkat Edin

Konu araçlarındaki yazı hizalamalarına dikkat edin. Gerektiğinde sağa, sola ve ortaya hizalayın. Ancak bütün yazınızı tamamen sağa, sola ve ortaya hizalamaktan kaçının.

Hatta mümkünse bütün yazınızı yaslayın(Justify) böylece girintilerin de azalmasıyla yazınız çok düzgün bir görünüme sahip olur. Tavsiye olarak bütün konunuzu yazdıktan sonra hepsini işaretleyip üzerine justify hizalamasını eklemenizi söyleyebilirim.

Yaslama (Justify) en sağda:

Ortaya hizalamalar da konu başlıkları, resimler, logolar veya şiir dörtlükleri gibi durumlarda sık kullanılır.

Sonuç

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Başta söylediğim gibi, şimdi de hatırlatmak istiyorum. Bu konudaki her şey benim tavsiyelerimden ibaret olup, zorunluluğunuz yok. Yine de olabildiğince ilgi çekici bir konu hazırlamak istiyorsanız hepsini uygulamanız işinize yarayacaktır.

Sizin de tavsiyeleriniz olursa ileti olarak paylaşın. Aynı şekilde bu konuda sorularınız olursa sorabilirsiniz. Konu güncellenecektir.

Eksiğim ve yanlışım varsa affedin, yorumda belirtin.
Son düzenlenme: 25 Şubat 2022, 22:38:40 lazlow

DracDonix

bu konu boş beleşlerin ilgisini çekmez eyw ellerine sağlık

İmzanız forum kurallarına uymamaktadır. (daha küçük boyutta bir imza seçiniz.)

lazlow

Zaten bu konuyu herkese yönelik açmadım. Yalnızca ilgilenenlere, bilgi edinmek isteyenler için hazırladım.

sweezy

Alıntı yapılan: undefined
Konudaki en önemli kısım bu olabilir. Açılan konu ne kadar özgün ve ilgi çekici olursa olsun eğer konu özensizse ve içerisinde devrik cümle barındırıyorsa ve Türk dili kurallarına uyulmuyorsa o konuyu okumuyorum bile. Çok önemli bir konuya değinmişsin. Eline ve emeğine sağlık üstad.

ibocanpashasarsilmazcano

Yararlı paylaşım, ellerine sağlık.  :helal:

bismillahi rahmannirahim subhaneke allahümme

Mazzetti

Yararlı bir konu olmuş @lazlow ellerine sağlık, teşekkürler. :)

Breeze Roleplay - New Season
www.breeze-roleplay.com - www.breezeroleplay.com

lazlow

Alıntı yapılan: sweezy - 25 Şubat 2022, 14:56:28
Alıntı yapılan: undefined
Konudaki en önemli kısım bu olabilir. Açılan konu ne kadar özgün ve ilgi çekici olursa olsun eğer konu özensizse ve içerisinde devrik cümle barındırıyorsa ve Türk dili kurallarına uyulmuyorsa o konuyu okumuyorum bile. Çok önemli bir konuya değinmişsin. Eline ve emeğine sağlık üstad.

Teşekkür ederim. Zaten özenli konu açmak isteyen her şekilde konu açıyor ve özensiz konu açmaya devam edenler büyük ihtimal bunları okumayacaktır bile. Özenli konu açmak isteyenlere ulaşsın yeter :helal:

Alıntı yapılan: SqueSarsilmaz - 25 Şubat 2022, 15:57:14
Yararlı paylaşım, ellerine sağlık.  :helal:
Alıntı yapılan: Mazzetti - 25 Şubat 2022, 16:11:21
Yararlı bir konu olmuş @lazlow ellerine sağlık, teşekkürler. :)

Teşekkür ederim, ne demek :)

[TR]MustafaReis

Bu konuyu açarken bile ilgi çekici konu açtın @lazlow

Sulozzy

Bilinmeyen Bey

WoW. Güzel olmuş. Bu şekilde daha düzenli konular görürüz forumda. En azından... ben görürüm...

Razor02

Başarılı ve güzel bir rehber olmuş. Forumda yeni olan üyelerimiz için gerçekten çok yararlı olacaktır. Bu arada ben istediğimiz rengi ekleyebileceğimizi bilmiyordum :D Eline sağlık.
Son düzenlenme: 25 Şubat 2022, 20:47:21 Razor02

lazlow

Alıntı yapılan: MustafaReis - 25 Şubat 2022, 17:28:00
Bu konuyu açarken bile ilgi çekici konu açtın @lazlow

Teşekkür ederim. Umarım sade ve teşvik edici bir rehber hazırlamışımdır. Bu bilgilerin, konu açmak isteyenlere yol gösterici olmasını çok isterim.

Alıntı yapılan: Sulozzy - 25 Şubat 2022, 17:33:16
güzel konu

Sağ ol.

Alıntı yapılan: Bilinmeyen Bey - 25 Şubat 2022, 20:43:02
WoW. Güzel olmuş. Bu şekilde daha düzenli konular görürüz forumda. En azından... ben görürüm...

Teşekkürler bilinmeyen bey :D Umarım sen de konularını açarken bu rehberden yararlanırsın.

Alıntı yapılan: Razor02 - 25 Şubat 2022, 20:46:09
Başarılı ve güzel bir rehber olmuş. Forumda yeni olan üyelerimiz için gerçekten çok yararlı olacaktır. Bu arada ben istediğimiz rengi ekleyebileceğimizi bilmiyordum :D Eline sağlık.

Teşekkürler. Aslında bu renk kodlarını html ile de yapıyoruz. Forumda yazmak için ya elimizle kodları tek tek yazacağız ya da mevcut renklerden birini seçip üzerinden değiştirmek gerekiyor. Forum geliştiricisi tarafından bbcode'lar güncellenebilir, değiştirilebilirler. Yenilenirse faydalı olanları da eklerim.
Son düzenlenme: 26 Şubat 2022, 14:58:01 lazlow

Impeccable

Güzel bir içerik olmuş, ellerine sağlık.

raoz

Herkesin kullanmasını tavsiye ettiğim bir rehber. Güzel anlatımlı bir konu olmuş, ellerinize sağlık. :)

lazlow

Alıntı yapılan: Impeccable - 26 Şubat 2022, 22:34:03
Güzel bir içerik olmuş, ellerine sağlık.

Alıntı yapılan: raoz - 26 Şubat 2022, 23:56:27
Herkesin kullanmasını tavsiye ettiğim bir rehber. Güzel anlatımlı bir konu olmuş, ellerinize sağlık. :)

Teşekkürler :)