GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

DYOM'a Başlamadan Önce Bilmen Gereken | Bir DYOM Modderın Makalesi

Başlatan Bilinmeyen Bey, 06 Ağustos 2021, 13:40:18

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bilinmeyen Bey

BU MAKALEYE BAŞLAMADAN ÖNCE

Selamın Aleyküm, tüm bu konuyu veya makaleyi okuyanlara. Bugün size "DYOM" ya da bir diğer değişle "Design Your Own Mission" adlı GTA San Andreas için Kendi Görevlerinizi yapabilmeniz için yapılmış bir modifikasyon hakkında konuşacağım.

Muhtemelen çoğunuz pek çok DYOM Görevi yapmıştır veya yapmamıştır. Ancak her hangisi iseniz, farketmez. 4 Yıllık bir DYOM kullanıcısı olarak, size DYOM'a başlamadan önce neler yapmanız ve yapmanız gerekenleri ve sorun çözümleri gibi pek çok şeyden bahsedeceğim.

Başlamadan önce başka birşey daha belirteyim, neden DYOM hakkında bilgi vermek istediğimden bahsedeyim ve neden bu konuyu es geçmemenizden bahsedeyim:

GTAMulti ve artık diğer sitelerde de bulabileceğiniz "ŞAHESER" değil de "idare eder ya" dedirtecek bir DYOM Görev Paketim bulunmaktadır. Bu Görev Paketini Pek çok Kez güncellendim ve tazeleştirdim. Ve Bu paketteki her görevi özenle ve emekle yaptım.

Eğer bu yeterli değilse başka detaylardan bahsedeyim, GTA San Andreas'ı 15 kere bitirmişimdir. "Bu ne şimdi?" diyeceklere söyleyeyim, Ben GTA San Andreas'ın hikayesinde tüm detaylara kadar biliyorum. Karakterler, Hikaye'nin ana hatları, Hikaye'nin gidişatı ve Kücük detaylar.

Yani bir hikaye nasıl yazılır bilmekteyim, tabi siz DYOM'a başladığınızda Hikaye yazmayacaksınızdır. Ancak hardcore kişiler var ise yapabilir, sadece 1 görev yapacağınızı varsayarak için düşünüyorum. Kısacası, sahneyi nasıl ayarlayacağınızı ve nasıl anlatacağınızı kısaca biliyorum.

DYOM'A BAŞLAMADAN ÖNCE - BÖLÜM 1

Normalde bunu demeyecektim ancak, DYOM'u ilk olarak kendi resmi sitesinden ya da GTA Modlarının düzgün yüklendiği siteler olan GTAinside.com veya GTAgarage.com'dan indiriniz.

Ardından oyununuzu açın ve GTA Community'nin hayatlarının karardığı noktaya adım atın. Bu bölüm çok zor bir bölüm, bu bölümde size şimdiden bir öneri olarak uyarı yapıyorum. Bu modifikasyon her zaman güncelleniyor ancak bu modifikasyon güncellense bile bu "hatalar olmayacak" ya da "tertemiz bir iş yapacağım!" veya "çok kolaydı" diyecek kadar değil. Bazen bu olayları diye biliyoruz. Ancak modifikasyon 2004'de çıkan bir oyun için yapıldığından, yazılan herhangi bir kod bunu düzeltmiyor. Bu yüzden çoğunlukla CLEO Script gibi özellikleri kullanıyorlar. Ancak ben veya sizin baya codder olacağınızı düşünmüyorum. Bu "Codder" dediğim oyunun dosyalarında birşeyi değiştirmek gibi değil, ayrı bir konudur. Şuanda bahsedebilirdim ancak konuyu çok ama çok uzatır. Bu konuyu kısa tutmaya çalışacağım.

Bu bölüm direk olarak bu modifikasyon zor çalışıyor ve şimdiden geri çekilebilirsin demektedir.

DYOM'A BAŞLAMADAN ÖNCE - BÖLÜM 2

Bu bölüm size nasıl görevler yapılacağı hakkında bilgiler verecek ve konun başlığında olduğu gibi BİLMENİZ gerekenler hakkında olacak.

DYOM'da görev yapmanız için "Mission Menu" kısmından yeni görev yapmanız lazımdır, New Mission sekmesine girin. Girdikten sonra sizin yanınıza bir CJ klonu canlandıracaktır. Bu Görevi oynayacak siz ve oyuncu temsil eder, ardından sizden görevin ismini ve yapımcının ismini isteyecektir.

Lütfen görev ismini yazar iken Türkçe yazmayınız. Ben çoğunlukla "Bilinmeyen Ent." yazıyorum ancak Türkçemizin özel harfleri olan "ç,ü,ö" gibi birçok harf çalışmamaktadır. Eğer birşekilde yazmayı başarır iseniz, görev veya yapımcı ismi değişik bir harf veya harfler ile dolu olacaktır.

Görev yazmayı başardıktan sonra, oyunun asıl etli kısmına gelebiliriz. Oynanış. Actors Kısmından bir karakter ekleyebilirsiniz, o karakteri CJ klonun azıcık ilerisine koyun ki iç içe girmesinler. Şimdilik bir sahne olmaya başladı. Evet buna sahne diyoruz, amatör birşey gibi ancak elimizden gelen bu ve örnek yapıyoruz. İsterseniz daha fazla aktör koyabilirsiniz, Skinlerini değiştirebilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz. Eğer işiniz bittiyse Objektif kısmına geçelim.

Objektif bir görevin amacını temsil eder, bu görev kısa sürebilir veya uzun bir görev olabilir. Eğer bir görevi section-section yapacaksanız birçok objektif koyabilirsiniz. Ancak objektif sayısı, aktör sayısı ve daha birçok olay o görev çalışmasını engelleyebilir veya oyunu çökertebilir. Objektifler pek çok olarak gidiyor, biz Oynanış Objektifi istediğimizden baştakileri kullanacağız. Baştakiler dediklerim:

"Create Car Objective"

"Create Actor Objective"

"Create Pickup Objective"

gibi. Ancak hepsi değil, sadece alttaki iki şey hariç. "Player Objective" gibileri pas geçin şimdilik.

Ardından tüm işlem tamam ise görevi başlatın. Bu amatörlüktü. Bölüm 3'te ise, neler yapmamanız gerektiğinden bahsedeceğim. Normalde Nasıl Daha iyi sahneler yaparsanız diyebilirdim. Ancak Youtube sizin dostunuz ki, nasıl Cutscene ve benzeri nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Sadece 10 dakikanızı veya daha azını alacaktır.

DYOM'DA BUNLARI YAPMAYIN! - BÖLÜM 3

Bu bölüm adından da belli, bu yüzden bahsetmeye gerek yok. "Görüyorsunuz".

DYOM'u tek kullanan siz değilsiniz, pek çok insan DYOM'u kullanmakta. GTAinside ya da GTAGarage kısacası tüm GTA Sitelerinde birsürü DYOM Görevi veya paketi bulunuyor. Bu yüzden hangi içeriği yapacağınız hakkında iyi düşünün. Eğer tutucu bir şey istiyorsanız iyi düşünün. Ancak sadece 1 görev yaparak eğlenmek istiyorsanız güzel seçim olduğunu söyleyebilirim. Sonuçta bu Modifikasyonlar eğlenmek için bulunuyor.

Şaka bir yana, hadi şu bahsetmem gerekenlere geleyim.

Madde 1 - Önceden Yapılmış Konseptleri Yapmayın!

Dediğim gibi DYOM'u pek çok insan kullanıyor. Bu da pek çok içerik olabilir anlamına geliyor. Sizin düşündüğünüz içeriği başkası düşünmüş olabilir. Ve bu Madde'de birkaç görev ismini sayacağım ki onları yapmayın ve daha popüler olsun DYOM göreviniz veya görevleriniz:

Aşağıda bulunan tüm görevler önceden yapıldı, bu yüzden denemeyin.

"Grove'a Ballasların Saldırdığı bir Görev"

"Grove'un herhangi bir çete tarafından saldırıya uğradığı bir görev"

"CJ'in ölümü - CJ'i öldüren Ballas"

"CJ'in Annesinin Ölümü"

"Tüm Çetelerin Savaşı - Ballas vs Tüm Çeteler - Vagos vs Tüm Çeteler"

"Brian'ın Ölümü"

"Brian vs Ballas"

Madde 2 - Görev Süresi Uzun ≠ Görev Güzel

DYOM'da yaptığınız görevlerin uzunluk süresi o görevin güzelliğini ve doyuruculuğunu belli etmez, bazı noktalarda evet eder. Ancak herşeyin bir limiti vardır. Bir eşeğe yük koyarsınız eşek onun ile gider, başka birtane koyarsanız onunla tekrar gider, ancak 3. bir tane daha eklerseniz Eşek illallah çeker.

Sizde böyle yapmayın, oyuna fazladan yük koymayın. Belli bir limitten sonra DYOM yazacak kod yeri bulmayacaktır. Görevi Tamamladınız ve kayıt ettiniz, eğer o görev çalışmaz ise görev fazla uzundur demektedir. Görevin kod kısmında kodlar durur, hatta daha fazla yazabilirsiniz. Ancak Bazı PC'ler vardır, limitleri vardır. Eğer oyuncunun iyi bir bilgisayarı yoksa çalışmaz. Ki burda 2004'de çıkan GTA San Andreas'tan bahsediyoruz. Eğer bu oyun en düşük bilgisayarda çalışmaz ise oyuncu sinirlenir.

2004'de çıkan bir oyunun bile çalışmaması oyuncu sinirledirir. Ancak sizin iyi bir bilgisayarınız olduğundan çalışır. Hatta sizinki GTA V'i çalıştırır. Ancak kişinin Bilgisayar GTA V'i çalıştıramaz. Herneyse, bazen Bilgisayarlada alakalı olmayıp DYOM ile alakalı olduğuda oluyor.

Bu yüzden Görev'deki Objektif sayısını az düşünün, ancak görev tamamlanmadıysa ve çöküyor ise. "New Mission" diyin ve "Part 2" yazarak devam edin. Ki kaldığınız yerden devam edin. Oyuncu her ikisinide oynamak zorunda kalacak. Sonuçta niye indirirsin?

SON

Evet, bu konuyu kısa tutacağımdan bahsediyordum. Sonuçta hiçbiriniz uzun bir makaleyi okumayacaktır. DYOM'a başlamadan önce bunları lütfen unutmayın, ya da kullanır iken arada bir bu konuyu aklınızda tutun veya bakın kullanır iken...

Aslında bu konuyu 2-3 satır daha ilerletebilirdim. Ancak şuanlık iyi olduğunu düşünüyorum. Eğer yorumlarınızda eksik birşey söylediysem bu konuyu ilerteceğim, ya da keyfimden tekrardan bişeyler eklerim.

Bu konuyu okuduğunuz için veya okuyan herkese teşekkür ediyorum.  :okumak:  :oku2:

Gladiator

Impeccable

Purgatory

DYOM gerçekten şu an gördüğü ilgiden daha fazlasını görmesi gereken bir moddu. Eğer bu şekilde ilgi görseydi yalnızca LDYOM değil, daha fazla bu tarz mod yapılırdı. (LDYOM, DYOM'u kaldığı yerden devam ettiren ancak yenilikçi bir mod, hala BETA aşamasında ancak umut vadediyor. Konusuna buradan bakabilirsiniz.

Senin konuna gelince, gayet iyi bir başlangıç, devamını parça parça da olsa getirmeyi düşünüyor musun? (Ufak eklemeler yaparım demişsin bu konu için, o yüzden başka konular açıp devam etmeyi düşünüyor musun diye sorayım?)

Bilinmeyen Bey

Alıntı yapılan: Anestezi - 28 Eylül 2021, 08:13:30
Senin konuna gelince, gayet iyi bir başlangıç, devamını parça parça da olsa getirmeyi düşünüyor musun? (Ufak eklemeler yaparım demişsin bu konu için, o yüzden başka konular açıp devam etmeyi düşünüyor musun diye sorayım?)

Konuya ekleme yapabilirim, çünkü konu da "Part 1" veya benzeri birşey yazmıyor. Hem bir makaleyi part-part satın almıyorsunuz değil mi?

Aynı şekilde, tekrardan okumanıza neden olmayacak şekilde, bu konuyu güncelleyeceğim. Böylece her 2 konuyu da okumak zorunda olmaz.