GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi
27 Haziran 2024, 14:58:15

GTA: San Andreas - PC Versiyonları

Başlatan raoz, 02 Ekim 2021, 16:13:17

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

raoz


Grand Theft Auto: San Andreas, yayınlandığı platformlarda ya da sahip olduğu sürümlerde çeşitli değişikliklere uğradı ya da yeni hatalar edindi. Bu konuda PC platformundaki güncellemelere ve değişikliklere göz atacağız.

v1.0
2005'te bilgisayarlar için satışa sunulan ilk sürümdür, birçok hata barındırır. Oyun, çalışmak için diske ihtiyaç duyar.

v1.01
Sürüm 1.01, oyunun PC sürümü için yayınlanan tek resmi yamadır ve yalnızca orijinal, değiştirilmemiş bir v1.0 yürütülebilir dosyasını (.exe) yamalayacaktır. Bu yama, birçok hata düzeltmesi ve ekleme içerir. Yamanın indirilebileceği sayfa yakın bir zamanda kapatılmıştır, fakat Wayback Machine kullanılarak hâlâ ulaşılabilir: No More Hot Coffee

v1.01 Ana Menü


v1.01 Sürüm Notları


v2.0
Sürüm 2, 1.01 yamasında sunulan hata düzeltmelerine ve eklemelere sahiptir. Ayrıca gta3.img dosyasının boyutunu da kontrol eder, bu da dosya boyutunun önceden belirlenmiş sabit bir boyuta eşit olmadığında oyunun çökmesine neden olur, oyun modlanamaz hâle gelir. 1.0 veya 1.01 sürümüyle oluşturulmuş bir kayıt dosyası, 2.0 veya sonraki bir sürümle uyumlu değildir.

Sürüm 2.0 Fiziksel Kopyasının Kapağı


Steam v3.0
İlginç -ve bana sorarsanız saçma- bir şekilde, Sürüm 3.0 olarak işaretlenen orijinal Steam sürümü, 1.01 veya 2.0 sürümlerine dayalı değildir ve bu nedenle v1.01 hata düzeltmelerinin çoğunu içermez. Bunun yerine, oyunun Xbox sürümünü temel alıyor gibi görünüyor ve bu nedenle konsol sürümlerinde olanlara benzer şekilde daha küçük altyazılar, daha küçük radyo istasyonu adı ve farklı kaydetme menüsü ekranı gibi Xbox'a özgü UI (User Interface/Kullanıcı Arayüzü) değişiklikleri içeriyor.

İçerdiği Diğer Değişiklikler
• Jetpack ile uçarken nişan aldığınızda silah ikonunun kaybolması düzeltildi.
• Silahlı iken silahsız hâle veya tam tersine geçtiğinizde çerçeve gibi objelerin yanıp sönmesi düzeltildi.
• Fare ile Araç Sürme (Steer with Mouse) ayarı varsayılan olarak aktif hâlde.
• Kare sınırlayıcı bir şekilde bozulduğundan oyun önceki sürümlerin aksine 25 FPS yerine 26 FPS'de çalışmaktadır.
• DRM eklenmiştir. Bunun anlamı oyunu çevrimiçi oynama zorunluluğu olmasıdır.

Steam - 3.1/NewSteam r1
7 Kasım 2014'te yayınlanmış bir güncellemedir, içerdiği değişikliklerden ötürü pek iyi anılmaz. Topluluk tarafından NewSteam (daha sonra NewSteam r1) olarak adlandırılmıştır.

• Rockstar Games, müzik lisanslama nedeniyle oyundan 18 tane şarkıyı kaldırarak Steam sürümünü güncellemiştir. Hatta bu nedenle kötü geçen bir randevuda çalan Killing in the Name şarkısı yerine başarılı (romantik) bir randevu müziği koymuştur.
• DirectInput pad'lerine destek kesilip XInput desteği eklenmiştir. Bunun anlamı Xbox 360 gibi kontrolcüleri (titreşim özelliği hariç) desteklemesidir.
• 5:4 çözünürlükler kaldırılmıştır.

Kaldırılan Şarkılar


Steam - 3.2/NewSteam r2
9 Aralık 2014'te Rockstar, Steam sürümünü tekrar güncelledi. Bu sürümde eklenen tek şey 16:9 çözünürlüklerdir, fakat dikey oran bozulmuş ve tam anlamıyla ezilmiş bir görüntü mevcuttur. Aynı zamanda .img kontrolü ve DRM kaldırılmıştır. Bunun anlamı bu sürümün -kısmen- modlanabilir ve çevrimdışı oynanabilir hâle gelmiş olmasıdır. Menülerde görüntülenen herhangi bir sürüm numarasına sahip değildir, bundan dolayı topluluk tarafından NewSteam r2 olarak adlandırılmıştır.

Rockstar Games Launcher/RGL Versiyonu
17 Eylül 2019'da yayınlanan bu sürüm Steam - 3.2/NewSteam r2 sürümüyle tamamen aynıdır. Tek bir fark dışında: Rockstar Games, bu versiyonda farenin doğru çalışmasını engelleyen ve -muhtemelen- herkesin yaşadığı sorunu çözmeye çalışmış. Silent tarafından oyunun kodlarında bulunmuş değişiklikler bunun kanıtı niteliğinde. Fakat işler daha da kötü bir hâl almış ve farenin kendi kendine hareket etmesini/dönmesini sağlayan yeni bir hata meydana gelmiş.

The Definitive Edition
8 Ekim 2021'de duyurulmuş ve 11 Kasım 2021'de PC'nin yanı sıra birçok platforma çıkış yapmıştır. Oyun motorunun RenderWare'den Epic Games'in oyun motoru olan Unreal Engine'e taşınmasının yanı sıra Klasik Üçleme'nin hissiyatı korunarak grafiksel ve fiziksel geliştirme yapılmış, aynı zamanda modern oynanış mekanikleri sağlanmıştır.

Sürüm Değişiklikleri
• Yeni, GTA V'ten ilham alan modern kontroller ve oynanış özellikleri.
• Oyuncuların varış noktaları ve ara noktalar ekleyebilmelerini sağlayan gelişmiş navigasyonlu güncellenmiş Mini-Harita.
• Güncellenmiş silah ve radyo seçim çarkları.
• Geliştirilmiş araçtan ateş etme (Drive-By Shooting) oynanışı.
• Başarısız bir görevi hemen yeniden başlatma olanağı.
• Ayrıca üyeler için yeni Rockstar Games Social Club Başarıları.
• Çözünürlük yükseltmeleri ve dünya çapında geliştirilmiş görsel aslına uygunluk.
• Parlak yeni aydınlatma ve çevresel yükseltmeler.
• Daha fazla ayrıntı için karakterler, silahlar, araçlar, yollar ve çok daha fazlası için yüksek çözünürlüklü dokular.
• Arttırılmış çizim mesafeleri.
• Gelişmiş gölgeler, yansımalar.
• Geliştirilmiş su ve hava efektleri.
• Ağaçlar ve yapraklar üzerinde geliştirilmiş detay.
• Nvidia DLSS desteği.

Hangi sürüme sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Sürüm 1.0 ve NewSteam, oyunun işaretsiz sürümleridir. 1.01 yamasından itibaren, ana menünün sağ alt köşesinde sürüm numarası görüntülenir. Versiyon 2.0'ın kutulu sürümlerinde, kutunun ön tarafının alt kısmında "Second Edition" ibaresi vardır.

Kaynaklar:


Not: The Definitive Edition bölümüne sürüm değişiklikleri yakın bir zamanda dahil edilecek.
Son düzenlenme: 22 Ekim 2023, 13:28:37 raoz Sebep: Erişilemeyen bağlantı güncellemesi, metinsel iyileştirme

Gladiator

Paylaşım için teşekkürler.


raoz

Konuyu büyük oranda geliştirdim ve yeni sürümleri de ekledim. Umarım beğenirsiniz. :)


lazlow

Çok güzel olmuş. Yine de spoiler içine almana gerek yokmuş :helal:


Gladiator

Eline sağlık, güzel konu.


Razor02

Yararlı ve güzel bir konu. GTA San Andreas orjinal haliyle 2005'ten bu yana hiç iyi bir ilerleme kaydedemedi aksine daha kötüye gidildi. Topluluğun fixlediği bir oyunu yapımcı firmanın yıllardır fixlememesi veya fixleyememesi hala gerçekten çok saçma geliyor...


raoz

Alıntı yapılan: lazlow - 05 Şubat 2022, 10:05:05
Çok güzel olmuş. Yine de spoiler içine almana gerek yokmuş :helal:
Teşekkürler. Çok uzun gözükmesin diye bazılarını spoiler içine almam gerekti.

Alıntı yapılan: Gladiator - 05 Şubat 2022, 10:44:45
Eline sağlık, güzel konu.
Teşekkürler.

Alıntı yapılan: Razor02 - 05 Şubat 2022, 20:34:41
Yararlı ve güzel bir konu. GTA San Andreas orjinal haliyle 2005'ten bu yana hiç iyi bir ilerleme kaydedemedi aksine daha kötüye gidildi. Topluluğun fixlediği bir oyunu yapımcı firmanın yıllardır fixlememesi veya fixleyememesi hala gerçekten çok saçma geliyor...
Kesinlikle. Rockstar Games'in bugün bu kadar tanınmasını ve etkileşim almasını sağlayan oyunun Rockstar tarafından değersiz görülüp biten müzik lisanslarını bile yenilememesi gerçekten çok saçma. Steam sürümü en azından v1.01 düzeltmelerini alıp DRM ve .img kontrolünü kaldırsa, üstüne bir de ilk Steam versiyonunda yapılan 2 düzeltmeyi eklese ve müzik lisanslarını güncellese en azından hâlâ oynanabilir hatta orijinalinden daha iyi durumda olabilirdi. Eskiyen her oyunlarına yapıyorlar bunu, üzerine o kadar durmuyorlar ve pek uğraşmıyorlar.
Son düzenlenme: 08 Ağustos 2022, 13:33:48 raoz

sharax


Bilinmeyen Bey


Kısaca oyunun içine edit versiyon(lar).