GTAMulti.com - Türkiye'nin Türkçe GTA Sitesi

Türkçenin doğru kullanımı

Başlatan Enkei, 01 Mayıs 2019, 00:17:38

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Enkei

Geçmiş yıllara bakıldığında kullanılan Türkçenin zaman içinde nasıl değiştiğini fark etmemek mümkün mü?
1930'lu yıllarda konuşulan Türkçe ile 1970'li yıllarda konuşulan Türkçe birbirinden çok farklı. 2000'li yıllarda ise dilin artık iyiden iyiye yabancılaştığı acı bir gerçek.
Hal böyle olunca 45-50 senelik bir yazarın ilk kitabıyla son kitabı arasındaki farkı tahmin etmek hiç de zor değil. Ya da eski bir filmi izlerken duyduğumuz Türkçenin geçen zaman içinde nasıl değiştiğini fark etmemek... Yadırgadığımız o Türkçenin aslında Öz Türkçe olduğunu düşündüğümüzde hafiften dudak bükeriz. Bazen hayıflanır, bazen de gülüp geçeriz öz Türkçe kelimeleri o ilk okuduğumuz ya da duyduğumuz zaman.

Türkçenin ya da genel anlamda Dil'in bu denli değişmesinin sebebi nedir?

Konunun burasına gelmeden önce Türk Dil Kurumu'nun bu manada Dil'in tanımını nasıl yaptığına bakalım

1-) İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban
2-) Bir çağa, bir gruba, bir yazara özgü söz dağarcığı ve söz dizimi
3-) Belli mesleklere özgü dil: Örneğin; Hukuk dili

Türkçeyi Nasıl Daha İyi Konuşabiliriz?

Dili güzel kullanmak veya Türkçeyi etkin konuşabilmek sadece gramer kuralları veya diksiyondan ibaret değildir. Dili düzgün bir şekilde konuşabilmek için öncelikle o dilin kültürel kurallarını ve edebiyatını bilmemiz gerekir. Bir ulusu ayakta tutabilmek milli değerlerden geçer. Bunun en başında ise dil gelmektedir. İnsanlar nasıl yaşamlarını devam ettirebilmek için beslenme ihtiyacı duyuyorsa, dili de o şekilde düşünmek gerekir. Dilin beslenebilmesi için sahip olduğu kültüre, bilime, sanata ihtiyacı vardır. Bu tüm ihtiyaç duydukları birbirine bağlı kavramlardır.Yabancı sözcüklere merakımız nedeniyle çoğul olma sebeplerini bilmeden kullanırız.

Popüler Kültürün Türkçeye Etkileri

Dil yaşayan bir olgu olması nedeniyle zamanla değişimler geçirmesi normaldir. Fakat burada önemli olan bu değişimin yönünü ayarlayabilmektir. Dışa doğru değil; içe,öze doğru olması gerekir. Türkçenin yabancılaşması popüler kültürün eseridir. Modernize edeyim derken post modernliği arattıran bir kalıba sokulmuş bir Türkçe haline getirilmiştir.

Dil'de önemli olan, konuşulan ya da okunan ile hedefte var olanı hissettirebilmektir. Dili, toplumsal fenomenler amaç, bilimsel fenomenler ise araç olarak kullanılır.
Eğer dil besleyici kaynağını farklı kültürlerin dilinden almaya başlarsa, kendisiyle birlikte kültürünü de değiştirir.

Düzgün Türkçe kullanımı için bazı ipuçları;

• "Gene" Değil "Yine" Yazılır.

•Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.

• Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.

• "gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir.

• "Herkez" denmez "herkes" denir.

• "Yaaaa" çok laubali bir sözdür.

• "bU şEkiLDE" yazmak sadece okuyanı yorar.

• "Yanlız" değil "Yalnız" denir.

• "ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz.

• "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır. Yani "Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir.

• "Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. "OKmi?" değil, "Tamam mı?" denir.

• "ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.

• "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, ilgi zamiri ve yapım eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır. Ayşe'ninki, evdeki, sabahki, dünkü, bir de baktim ki... gibi.

• "v" yerine "w" yazılmaz.

"Türkçemize sahip olalım, sahibimiz olmasın."

Son düzenlenme: 01 Mayıs 2019, 00:25:15 Marionetta

sweezy

Son düzenlenme: 01 Mayıs 2019, 00:54:16 sweezy

Redfield

Aslında hepimizin uyması gereken, fakat çoğumuzun umurunda olmayan bir konuya değinmişsin. Güzel konu, tebrik ederim.

volitina

Bu tür konular görmek çok hoş, tebrik ederim Ahmet.

Ryroz

Çok güzel bir konu. Teşekkürler.  :tr:

DracDonix

İmzanız forum kurallarına uymamaktadır. (daha küçük boyutta bir imza seçiniz.)

Joker

Çoğu kişinin daha doğru düzgün Türkçe konuşamaması, yazamamasına rağmen yabancı dil öğrenmeye çalışmaları ironik geliyor. Anlatım için teşekkürler.

open.mp Turkey Department Manager
victimrp.com founder

ace

Alıntı yapılan: Joker - 28 Mayıs 2019, 16:51:15

Çoğu kişinin daha doğru düzgün Türkçe konuşamaması, yazamamasına rağmen yabancı dil öğrenmeye çalışmaları ironik geliyor. Anlatım için teşekkürler.

rekcahml

Şahsen Türkçe gereken bir dil. Daha Türkçe'ye tam anlamda kullanamadan İngilizce ve bazı okullarda Almanca'ya sürüklüyorlar.

Lé Spîke

Bence gerekli bir konu ama açıklanması gereken yerleri de çok fazla. Güncelleyebilirsin daha iyi ve tam araştırma yaparak. Emeğine sağlık.

lazlow

Gramer doğru yazmaktır. Her doğru yazılan güzel olmayabilir ama her güzel doğru olmak zorundadır. Bu çok önemli bir konudur.

Specter

Gerekli bir konu, umarım foruma yeni başlayan üyeler okur, yazımız da hata olmasa bile okunması gereken önemli konulardan.

Saygılarımla Specter...

Ranger.

GTATürk'ün en sevdiğim yanı forumdaki insanların hemen hemen hepsinin düzgün Türkçeyle ileti yazmasıydı. Büyük harfle başlayıp noktalama işaretlerine dikkat etmesiydi. Forumun bana kazandırdığı şeylerden biri de Türkçenin yazımı olmuştu.

Vupsen

Alıntı yapılan: Ranger. - 12 Mayıs 2020, 23:33:20
GTATürk'ün en sevdiğim yanı forumdaki insanların hemen hemen hepsinin düzgün Türkçeyle ileti yazmasıydı. Büyük harfle başlayıp noktalama işaretlerine dikkat etmesiydi. Forumun bana kazandırdığı şeylerden biri de Türkçenin yazımı olmuştu.
Aynen.Öyle ki daha sonra düz sokak ağzıyla ileti yazanları görünce sinirlenirdim.

Heleina

Alıntı yapılan: Ranger. - 12 Mayıs 2020, 23:33:20
Katılıyorum.

Konuyu biraz hortlatmış oldum ancak güzel bir noktaya değinilmiş. En azından yazarken Türkçenin kullanımına dikkat etmek bile kişiye bir kalite kazandırır.

Tanrı düşmanlarıma acısın ve merhamet göstersin; çünkü ben göstermeyeceğim.